ÎNTREȚINEREA BATERIEI AUTO

ÎNTREȚINEREA BATERIEI AUTO

Bateria auto este adevărata inimă a mașinii. Este unul dintre cele mai importante elemente de sub capotă, care necesită îngrijire și atenție continuă.

Bateria auto este adevărata inimă a mașinii. Este unul dintre cele mai importante elemente de sub capotă, care necesită îngrijire și atenție continuă.

Pentru o întreținere optimă, în primul rând este necesar să analizăm stilul nostru de utilizare a autovehiculului. Este vorba în principal despre distanță și dinamism. Dacă mergem doar pe distanțe scurte în fiecare zi, bateria noastră nu este capabilă să se regenereze suficient. În schimb, călătoriile lungi permit bateriei să fie complet și auto-încărcată.

Conform studiilor statisticice în domeniul auto, peste o treime din problemele cu mașina sunt legate de sistemul electric - baterie, alternator, electromotor. Lista continuă cu elemente precum cutia de viteze, sistemul de direcție sau motorul.

Perioadele de vară și iarnă din România sunt de obicei asociate cu o atenție crescută cu privire la baterie. Ne este frică de aerul rece și de iernile lungi și friguroase, însă trebuie să avem în vedere că temperaturile ridicate pot avea un impact mult mai semnificativ asupra stării bateriei.

Căldura este mai periculoasă decât frigul?

Este afectata durata de viață a bateriei de temperaturile ridicate?

Temperatura de peste 30 de grade Celsius crește de două ori frecvența încărcării dorite a bateriei, comparativ cu intervalul de temperatură de 20 până la 25 de grade Celsius. Este suficient să ne gândim ce temperaturi sunt sub capota, chiar dacă ne referim numai pentru o perioadă scurtă de staționare într-o zi însorită.

Zilele de vară sunt, de asemenea, momentul în care reușim să renunțăm la mașină în favoarea bicicletei sau doar o plimbare până la magazin. E frumos și ne putem bucura de o zi mai lungă. Cu toate acestea, timpii de nefuncționare nu sunt benefici bateriei. Pentru baterie, cel mai important lucru este funcționarea ciclică continuă. În timpul staționării, capacitatea sa nu rămâne aceeași, tinde să scadă. Orice baterie neutilizată are nevoie de încărcare regulată pentru a nu-și pierde proprietățile. Dacă ne raportăm la o perioadă mai îndelungată de staționare fără încărcare regulată, se poate ajunge chiar și la descărcarea completă și sulfatarea acesteia, fapt care duce la necesitatea înlocuirii.

Problemele de electricitate sunt datorate nu numai din cauza bateriei. Se pare adesea că sursa problemei de energie electrică sunt cablurile îmbătrânite, terminalele corodate sau prezența componentelor electrice defectuoase. Problemele pot fi cauzate atât prin depășirea duratei medie de viață a bateriei, cât și de intervenții neprofesionale asupra instalației electrice, cum ar fi montarea un sistem audio de calitate necunoscută.

Identificarea deteriorării instalației electrice a mașinii nu este un proces simplu, dacă nu avem experiență în acest domeniu, trebuie să apelăm la serviciile specialiștilor.

Când să înlocuiți bateria?

Fă-ți o programare online la unul dintre partenerii Q-Service prin Motointegrator și vei beneficia de o testare a acumulatorului și consultanță în cazul înlocuirii lui.

Citește mai multe informații pe https://motointegrator.com/ro/ro/servicii/186-inlocuirea-bateriei.